Carrière in drugsgebruik

Het verhaal van G. Over doorzettingsvermogen.

Mijn carrière in het gebruik van verdovende middelen begon jong en ging rap. Toen ik 13 was blowde ik, op mijn 15e gebruikte ik tripmiddelen en op mijn 17e heroïne. Wat er met me aan de  was wist ik pas toen ik 43 werd.

Een bepaalde vorm van ADHD. Al die jaren dat ik gebruikte was een soort zelfmedicatie. Heroïne is een milde antipsychotica. Door drugs kon ik rustig blijven zitten. Ik werkte in de zorg. Het komt ook door de tijd, de jaren '60. Ik denk dat er nog 10.000 mensen zijn die heroïne gebruiken, de helft dus in de zorg. Ik heb weleens hulp gevraagd vanwege mijn geestelijke problematiek. Dan was er het RIAGG in die tijd: ‘stop jij eerst maar met blowen, dan zien we weleens of we je kunnen helpen’.

Afkicken
Jaren later kickte ik eindelijk af. Na de afkick ging het nog slechter. Je staat dan buiten, je hebt geen huisvesting, geen werk. Binnen een maand viel ik terug. Was ik weer verslaafd en ook nog eens dakloos, je valt in een zwart gat. Pas toen ik bij de laagdrempelige opvang van een heroïneverstrekkingsproject terecht kwam er schot in de zaak. Het gaf mij structuur. Om 9.00 uur, 13.00 uur en 18.00 uur roken. Je denkt niet aan geld voor dealers. Eerst een huis is zo belangrijk. In die tijd ben ik gaan schrijven. Er is training nodig om het verleden een plek te geven.

Gif
Methadon is iets heel ergs. Het is zo vervlakkend voor je emoties. Een echt gif. Als je van heroïne afkickt, dan ben je een week ziek. Als een zware griep. Met methadon, reken erop dat je de eerste zes weken niet slaapt. Het is ontwikkeld in de 2e wereldoorlog door Duitse wetenschappers. Om de soldaten langer door te laten vechten want dan voelden ze niets meer.

Nodig
Er is zoveel bureaucratie. Er wordt weinig echt geluisterd. Ik wist op een gegeven moment beter wat ik nodig had. Minder methadon. Ik vroeg de apotheek; ‘u kunt een zakje openmaken en minder afwegen. Zo simpel is het’. De apotheek vond de kosten voor het aanschaffen van een weegschaal dermate. We kunnen er niet aan beginnen. Gelukkig ben ik mondig en kreeg een hulpverlener mee. Die zei, ‘en nu gaat die kluis met heroïne open en op tafel, en we gaan zelf zakjes maken met minder en nog minder mg.
Dan is mijn cliënt binnen twee weken weg’. Nou dat is gebeurd.

Zelfherstel
Ik geef nu cursussen naar zelfherstel. Het goede van mijn leven is dat ik een idee heb wat mensen doormaken. Wat wel werkt.